maandag 15 april
11°C
1 km

Openlesdagen dierenverzorging aan de HOGENT

Als je interesse hebt om als dierenverzorger aan de slag te gaan,dan  kon je vandaag best in de HOGENT zijn. Daar konden geïnteresseerden een praktijkles dierenzorg volgen. In het gloednieuwe skillslab mochten toekomstige studenten assisteren bij een keizersnede van een hond of onderzoeken of een koe drachtig is of niet. Dat gebeurt natuurlijk niet op echte dieren want dat zou te stressend voor ze zijn. Het gaat om simulatie en die moeten er voor zorgen dat studenten weten wat hen te wachten staat tijdens de opleiding.

Maaike Govaert: "Wat ben jij juist aan het doen?  Aan het voelen of de koe drachtig is of niet.

Dat doet zij op deze oefenkoe in het skillslab van de HOGENT. Deze praktijk nabootsing moet leerlingen van de  3de graad overtuigen om volgend jaar de richting dierenverzorging te volgen. En het moet vooral de handelingen duidelijk aantonen want in het echte leven is het nog iets anders

Bonnie Valgaeren - docent HOGENT: "We oefenen hier bijvoorbeeld verlossingen, we oefenen hier plaatsen van verbanden. Dat zijn zaken als we daar levende dieren voor gebruiken dat het niet altijd mogelijk is en niet aangenaam voor die dieren. Vandaar dat we het belangrijk vinden dat studenten die praktische vaardigheden kunnen inoefen, veel kunnen inoefenen. Zonder dat we daar een kost of een impact hebben op die dieren. Vandaar dat wij heel veel geïnvesteerd hebben, al lange tijd, de laatste jaren recent ook nog in de ontwikkeling van die modellen".