dinsdag 18 juni
19°C
1 km

Vice-eerste minister brengt bezoek aan community Health Workers Gent

Vice- eerste minister Petra de Sutter heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Community Healther Workers of gezondheidsgidsen van Gent.

De minister kwam luisteren hoe de werking, die federaal gestuurd wordt, verloopt in de stad Gent. Uit cijfers blijkt dat in België zo'n  100.000 mensen niet naar de dokter gaan door geldgebrek. Voor anderen is de taalbarriere een struikelblok.  De gezondheidsgidsen moeten hen helpen om die drempels te overwinnen.

Petra De Sutter (Groen) - vice-eersteminister: "Het is echt wel de missing link tussen, zeg maar de meest kwetsbare in de samenleving en de gezondheidszorg, zorg, welzijn. Die zo belangrijk is en alsmaar belangrijker wordt. En je hebt veel mensen die de weg niet vinden,  die de taal niet spreken die de financiële middelen niet hebben. Of die niet eens weten welke rechten ze wel hebben".

De gezondheidsgidsen in Gent moeten hen daarbij helpen.  Zij zetten mensen in nood op weg naar de algemene gezondheidszorg. Ze doen dat samen met de persoon en stap voor stap. Nikhat is zo'n gezondheidsgids. 

Nikhat Kiros Sereke - Health Worker Gent: "Ik heb een klant gehad die moeilijk was om te begeleiden, binnen het systeem hier. We kregen meldingen van alle kanten. Ik heb hem begeleidt naar de huisarts, naar de psychiater, naar de psycholoog en naar school en naar werk. We hebben stap per stap alles gevolgd. Op het einde die persoon is nu aan het werk, gelukkig en getrouwd".

insluiten