dinsdag 16 april
9°C
1 km

Meer en meer phising. Daders zijn zeer inventief.

De laatste tijd is er opnieuw een plaag van phising in onze regio. En de daders worden alsmaar inventiever. Zo kregen we vandaag op onze redactie nog de melding binnen van een slachtoffer in Melle dat enkele duizenden euro's kwijt is . We gingen bij politiezone Rhode en Schelde langs om te luisteren wat er gaande is. En vooral: hoe je jezelf kan beschermen.

De laatse weken en maanden komen er meldingen van phising binnen bij de politiezone Rhode en Schelde.

Eric Vandeputte, directeur operaties PZ Rhode en Schelde: "Het is zo dat via een vals voorwendsel mensen een mail krijgen van gekende organisaties of firma's waarbij achter bankgegevens gevraagd wordt. Onder meer ook de pincode. De mensen geven ter goeder trouw hun gegevens en worden nadien, zogegezegd, door hun bank gecontacteerd met een vals voorwendsel dat er probleem zou zijn met hun bankrekening en dat zij een medewerker sturen. Dat gebeurt ook. De malafide persoon biedt zich dan aan bij de mensen thuis, vragen de bankkaart met de insteek dat ze dat gaan bijsturen. Maar dan gaan ze eerst geld afhalen en zo veel mogelijk aankopen doen".

De bedragen die van de rekening verwijnen lopen sterk op.

Eric Vandeputte, directeur operaties PZ Rhode en Schelde: "We waarschuwen de mensen om nooit, als het niet betrouwbaar is, bankgegevens te geven, zeker nooit de pincode meedelen en uiteraard nooit de bankkaart zelf te overhandigen. Bij twijfel de bank zelf contacteren".