zaterdag 24 februari
8°C
14 km

Maarkedal is wateroverlast beu

De hevige regenval van gisterenavond heeft ervoor gezorgd dat onder meer de Maarkebeek in Maarkedal buiten zijn oevers is getreden. Op verschillende plaatsen in de gemeente was er wateroverlast. Burgemeester Joris Nachtergaele vraagt dringend maatregelen aan de provincie Oost-Vlaanderen. Hij hoopt dat er snel spaarbekkens komen, want zo kan het NIET meer verder, zegt hij.

De brandweer, gemeentediensten en de burgemeester hadden gisterenavond de handen vol. Door de hevige regenval steeg het waterpeil van de Maarkebeek peilsnel en dat zorgde ervoor dat straten blank kwamen te staan. Ook vandaag moet de brandweer nog uitrukken om water weg te pompen.Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Elke keer er veel regen wordt voorspeld, houden de buurtbewoners hun hart vast. Je behelpen met zandzakjes is voorlopig de enige oplossing. Burgemeester Nachtergaele hoopt dat er snel een definitieve oplossing komt voor de waterproblematiek. Hij kijkt daarvoor naar de Vlaamse overheid en de provincie, want zij zijn bevoegd voor de waterlopen.

INTERVIEW
SVO: Joris Nachtergaele (N-VA) - burgemeester Maarkedal: "Al 13 jaar wachten wij op de aanleg van 4 spaarbekkens die de problematiek hier zouden kunnen oplossen. Het probleem daar zit hem bij de juridische procedures die gevoerd worden door een milieuorganisatie die principieel ideologisch tegen de aanleg is van zo'n bekkens waardoor het proces steeds vastloopt. Ik zou een oproep willen doen. Een oproep naar de maatschappelijke verantwoordelijkheid naar de stcihting Omer Wattez, want dat is de organisatie waar het over gaat. Ik hoop dat ze deze keer geen stokken in de wielen steken, zodat een oplossing voor deze problematiek eindelijk in zicht komt".

Gedeputeerde Leentje Grillaert laat weten dat de provincie en de Vlaamse Milieumaatschappij werk maken van vier gecontroleerde overstromingsgebieden. De waterloopbeheerders willen dit jaar en volgend jaar de omgevingsvergunningen daarvoor bekomen. Zo zou er in 2024 en 2025 effectief kunnen gestart worden met de aanleg van de spaarbekkens.