zaterdag 23 september
17°C
13 km

Zelzatenaars blijven strijden voor meer geldautomaten

In Zelzate gaat de strijd voor een geldautomaat op het westelijke deel van de gemeente verder. Al meer dan zes jaar kunnen de inwoners van Zelzate-West geen cash geld meer afhalen in hun buurt. Ze moeten daarvoor naar de andere kant van de gemeente en als Zelzatebrug openstaat, zijn ze dikwijls tot een uur onderweg. De gemeente probeert al jaren om een geldautomaat op Zelzate-West te krijgen, maar elke poging mislukte tot nu toe. Daarom trok PVDA samen met enkele buurtbewoners vanmorgen naar Brussel om aan te kloppen bij Batopin, de uitbater van de neutrale geldautomaten.

Om half tien vanmorgen verzamelen enkele buurtbewoners van Zelzate-West en leden van de PVDA aan het Hoogbouwplein. Ze trekken samen naar Brussel en meerbepaald naar Batopin met een duidelijke eis: een geldautomaat voor Zelzate-West.

INTERVIEW
SVO: Steven De Vuyst (PVDA) - schepen en federaal parlementslid: "Batopin is het neutrale geldautomatennetwerk van de 5 grootbanken en zij weigeren om financiële dienstverlening te laten terugkeren in de vorm van aan bankautomaat hier op Zelzate-West. We hebben al heel veel zaken ondernomen, acties gehouden, een motie op de gemeenteraad, brieven gestuurd, rechtreeks onderhandelingen gehad, we hebben zelfs twee parkeerplaatsen gratis in concessie willen geven aan Batopin. Tot nu toe is dat allemaal op een koude steen gevallen. Dus nu gaan we met de mensen zelf naar Batopin". 

In Zelzate-West verdween zes jaar geleden de laatste geldautomaat. Mensen die nu nog geld willen afhalen, moeten naar de andere kant van de gemeente. En dan moeten ze ook over Zelzatebrug. Die staat wel 20 keer per dag open. Volgens Steven de Vuyst zijn inwoners van Zelzate-West daardoor soms wel tot een uur onderweg om geld af te halen. De inwoners zijn dat beu.

Lea Polfliet - buurtbewoner Zelzate-West: "Veel mensen van mijn leeftijd, de meeste bejaarden, wonen in Zelzate-West. En nu eisen we allemaal dat hier een bank komt op het Groenplein. We moeten altijd naar de overkant door regen en wind. Met die brug is het wel een probleem, we staan er lang voor en we weten niet wanneer ze zakt".

Na het gesprek bij Batopin, houden de Zelzatenaren ook nog even halt bij het Federaal Parlement om geld af te halen. Hier is er een geldautomaat voor 150 parlementsleden. Als dat hier kan, kan er ook een automaat in Zelzate-West komen, vinden ze.