vrijdag 1 maart
9°C
109 km

vzw Zorg-Saam trekt aan de alarmbel

De vzw Zorg-Saam, een groepering van verschillende woonzorgcentra, lanceert een dringende oproep aan de overheid. De vzw ziet de kosten van enkele bouwprojecten in onze regio hoog oplopen, en heeft geen andere keuze dan die kosten door te rekenen aan de toekomstige bewoners van die nieuwbouwprojecten. De situatie wordt stilaan onhoudbaar. Zorg-Saam vraagt dan ook meer subsidies van de Vlaamse overheid. 

In Assenede bouwt de vzw Zorg-Saam aan een nieuwe vleugel voor het woonzorgcentrum Sint-Jozef. En die bouwput dreigt nu ook een financiële put te worden. De bouwkosten en de rentevoeten zijn de laatste twee jaar zo gestegen, dat dit woonzorgcentrum per vierkante meter de helft meer zal kosten dan bijvoorbeeld het woonzorgcentrum in Eke, dat Zorg-Saam in 2022 opende.

Berten Van Kerkhove - algemeen groepsdirecteur vzw Zorg-Saam ZKJ: "Dat maakt dat wij qua dagprijs meer dan 15 euro hoger uitkomen in kost. Dit terwijl de financiering, de subsidie van de overheid, van 5 euro stijgt naar 6 euro. Dat is een stijging in kost van 15 euro, en een compensatie van 1 euro vanuit de overheid. Dat maakt het onbetaalbaar voor onze bewoners of onze toekomstige bewoners".  

Wie in deze nieuwbouw een kamer wil, zal daarvoor een dikke 2.700 euro per maand moeten neertellen. Het gemiddelde pensioen in Vlaanderen lag vorig jaar op 1731 euro per maand. Voor mensen die vaak nog hoge medische kosten hebben, is het dus onhaalbaar. 

Berten Van Kerkhove - algemeen groepsdirecteur vzw Zorg-Saam ZKJ: "Alles heeft zijn rek. Wij willen kwaliteitsvolle zorg. We willen niet besparen op zorgpersoneel. We willen de kwaliteit blijven garanderen. Dan kijken we naar de overheid, de politiek en de maatschappij, om daar andere, dringende, fundamentele keuzes te maken. We willen dit niet doorrekenen aan de bewoner, dat is echt onze missie niet. We zien ons op vandaag genoodzaakt, tenzij de overheid andere keuzes maakt. Ze kunnen die maken, maar wij blijven daar een beetje op onze honger zitten op vandaag".