donderdag 8 december
3°C
168 km

VOKA wil een werknemerskaart in Gent

Het nieuwe parkeerreglement in Gent dat vanaf 3 oktober ingaat, oogst veel kritiek bij ondernemers en bedrijven die in Gent werkzaam zijn. Vanaf 3 oktober zal het in de rode, oranje en gele parkeerzones in Gent niet meer mogelijk zijn om langer dan vijf uur bovengronds te parkeren. Wie in zo'n parkeerzone werkt, zal de wagen dus niet meer de hele dag voor de deur kunnen parkeren. En dat zorgt voor heel wat ongerustheid bij ondernemers en bedrijven in de stad. Ondernemersorganisatie Voka wil dat Gent een uitzondering maakt voor werknemers en pleit voor de invoering van een werknemerskaart.

Leander De Cauter is directeur van een productie- en communicatiebedrijf in Gent. Het kantoor ligt aan de Blekersdijk, vlakbij het Baudelohof, pal in het centrum van Gent. De werknemers van dit bedrijf komen zoveel mogelijk met de fiets, het openbaar vervoer of zelfs te voet naar kantoor. Maar een aantal collega's neemt ook dagelijks de wagen om van en naar het werk te rijden. En dat zou vanaf 3 oktober wel eens voor problemen kunnen zorgen, want de stad Gent past haar parkeerbeleid aan. In de rode, oranje en gele parkeerzones zal je binnenkort niet langer dan vijf uur bovengronds kunnen parkeren. En dat plan oogst veel kritiek bij ondernemers en bedrijven die in Gent werkzaam zijn.

Hilde Schuddinck, regiodirecteur Gent, Voka O-Vlaanderen:  "bedrijven in de Gentse binnenstad die nemen nu al heel veel maatregelen om op een duurzame en alternatieve manier naar het werk te komen, maar in sommige gevallen is dat gewoon niet werkbaar of niet haalbaar, feit dat er nu een beperking in tijd wordt opgelegd geeft toch het gevoel aan de bedrijven wil Gent eigenlijk nog wel dat er bedrijven zijn in de binnenstad en dat wringt".

Graag een alternatief 

Ondernemersorganisatie Voka Oost-Vlaanderen kreeg de afgelopen dagen dan ook al heel wat ongeruste ondernemers en bedrijfsleiders uit Gent aan de lijn. Want, zo zeggen ze, werknemers die dagelijks een wagen nodig hebben om zich te verplaatsen en naar het werk te rijden, zullen met het nieuwe parkeerplan van de stad Gent voor een erg grote uitdaging komen te staan als ze niet langer dan vijf uur in de buurt van de werkplek kunnen parkeren. Voka Oost-Vlaanderen vraagt daarom aan de stad Gent om na te denken aan een alternatief voor werkende Gentenaars. Schepen van Mobiliteit, Filip Watteeuw (Groen) begrijpt de ongerustheid en wil daarover in gesprek gaan. 

Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit Gent : "ja ik wil graag met hen het gesprek aan gaan, als een ondergrondse parking of een park and ride in de buurt is en makkelijk bereikbaar is, dan zie ik geen enkel probleem, maar ik kan mij voorstellen dat er voor andere werknemers wel nog problemen kunnen zijn en daar wil ik dan zeker met voka en met ondernemers het gesprek aangaan".