zaterdag 24 februari
8°C
13 km

Verschillende zij-instromers volgen de Zorgberoepenrally

Dat de zorg kreunt onder de werkdruk en een tekort aan mankracht is alom geweten. In de provincie Oost-Vlaanderen alleen al staan honderden vacatures voor verpleegkundigen open. Om mensen warm te maken voor die gezondheidssector organiseert de provincie Oost-Vlaanderen samen met Het Beroepenhuis, de VDAB en enkele zorginstellingen een zorgberoepenrally voor zij-instromers en scholieren. Wij gingen eens een kijkje nemen in het AZ Sint-Lucas in Gent. 

De zorgberoepenrally kan vandaag rekenen op enkele tientallen deelnemers die via de VDAB workshops volgen over werken in de zorg. Het zijn voornamelijk mensen uit het buitenland die hier in België zijn komen wonen en een carrièreswitch willen maken. Zij krijgen info over het werk als verpleeg-of zorgkundige. Maar ook kinderbegeleiders zijn meer dan welkom. 

Kaat Bottu, Het Beroepenhuis: "Zoals iedereen wel weet zijn de personeelstekorten in de zorgsector enorm groot en op die manier proberen wij eigenlijk zoveel mogelijk mensen warm te maken in die sector. Hoe zit het enthousiasme bij de mensen die hier nu zijn? Heel hoog. Je merkt, die mensen zijn hier vrijwillig, die zijn hier echt om dat ze iets in de zorgsector willen doen. Dus ja je merkt dat ze echt geïnteresseerd zijn, ze zijn heel geconcentreerd bezig, ze doen mee. Dus dat is heel fijn om te zien". 

Morgen komen de leerlingen uit het secundair onderwijs van de sector proeven. Want alle middeltjes om mensen voor een knelpuntberoep warm te maken zijn welkom. Zo raadt Het Beroepenhuis ook aan om naast de interactieve infomomenten ook met mensen in de sector te gaan praten. Lilieth komt uit Colombia en is sinds enkele jaren in België. Zij hoopt via de deze weg een opleiding tot kinderverzorgster te kunnen volgen. 

Lilieth Manjarres, deelnemer: "Ik vind dat super fantastisch en ik wil wel met kinderen spelen en alles met kinderen doen. Ik heb een dochtertje en ja ik vind dat super leuk. Ik vind dat kinderen de toekomst zijn. Ik vind het fantastisch om de kinderen te helpen om te groeien. En ja dat is de basis, kinderen zijn de basis van de wereld. Daarom wil ik met kinderen werken".