donderdag 30 maart
15°C
211 km

Veilig en gezond wonen in Oudenaarde

Wist je dat je beddengoed op minstens 60 graden moet wassen om huisstofmijt te doden? Deze en andere tips krijg je de komende weken in Oudenaarde.

De stad opent er zaterdag de tijdelijke demowoning 'Gezond (t)Huis'. Je kan er terecht voor rondleidingen over hoe je gezond en veilig kan wonen. Het project richt zich in het bijzonder op verhuurders. Want zij moeten in de toekomst aan strengere normen voldoen.

Strengere normen
Wie in Oudenaarde een huis of appartement verhuurt, moet zich in de toekomst aan strengere normen houden. "We willen de mensen die de 4.112 woningen verhuren in onze stad verplichten om in de toekomst een conformiteitsattest te hebben. Daardoor heeft de huurder een garantie op een gezonde en veilige woning", vertelt Stefaan Vercamer, schepen voor Wonen in Oudenaarde.

Demowoning
Om de verhuurders te ondersteunen komen er extra subsidies. En de stad stelt ook de tijdelijke demowoning 'Gezond (t)Huis' open. Verhuurders kunnen er op verschillende momenten terecht voor een rondleiding. Daar horen ze van de woningcontroleurs zelf aan welke eisen hun pand moet voldoen. En ook als je geen huis of appartement verhuurt, ben je welkom in de demowoning. Je krijgt er tips om gezond en energiezuinig te wonen.