woensdag 28 september
14°C
0 km

UZ Gent maakt resultaten bekend van 3 jaar zwarte doos in een operatiezaal

In 2019 installeerde het UZ Gent een zwarte doos in een operatiezaal. Het Gentse ziekenhuis had daarmee een wereldprimeur. Nu 3 jaar later zijn de eerste resultaten bekend. De beschikbare data zijn opgenomen met microfoons en camera’s.  Grote fouten zijn er niet naar boven gekomen, maar er is hier en daar wel ruimte voor verbetering klinkt het bij de verantwoordelijken.

De zwarte doos werd geïnstalleerd in een operatiezaal waar vooral vaatchirurgen aan het werk zijn. Zij gebruiken vaak röntgenstralen om een nauwkeurige beeldvorming te krijgen.  Alle teamleden waren enthousiast om aan het project mee te werken, en de microfoons en camera’s deden drie jaar lang hun werk.  De verantwoordelijke professoren gaan nu met de gegevens aan de slag om de werking van de operatiezaal nog beter te maken.

Resultaten analyse

Uit de eerste gegevens na 22 ingrepen blijkt dat er geen fouten gemaakt zijn met belangrijke gevolgen voor de patiënt. Ook de samenwerking binnen het team verloopt goed. Er is altijd een duidelijke communicatie en iedereen weet perfect wat hij of zij moet doen. Alleen op vlak van stralingsveiligheid is er ruimte voor verbetering. En er is ook een probleem met de deuren van de operatiezaal. Die gaan te vaak open en dicht. Bovendien zorgen ook de telefoons en de alarmen voor teveel afleiding.  Dat het ziekenhuis iets wil doen met de resultaten blijkt uit het feit dat het team recent al een online opleiding kreeg over stralingsveiligheid.