woensdag 29 maart
17°C
59 km

Tijdelijke jacht op herten in Drongengoed

Vroege wandelaars in het Drongengoed in Aalter is het misschien al opgevallen. Er worden de jongste dagen af en toe schoten gelost in het natuurgebied.  Het agentschap Natuur en Bos zet er deze week jagers in om de overpopulatie aan damherten en reeën in te perken. Het lijkt niet diervriendelijk maar een andere methode is er niet om dat te doen in een natuurgebied van die groottte. 

Ze zouden hier met zo'n vierhonderd rond lopen: damherten en reeën. En dat is teveel voor het natuurgebied hier. Dat zegt toch Griet Buysse van het Agentschap Natuur en Bos. De dieren steken vaak de straat over en komen daar in conflict met het verkeer. Bovendien eten zij alle jonge plantjes op en kan het bos niet verjongen. Om dat een halt toe te roepen zit er maar één ding op. Bejagen. Vreemd toch als een natuurminnende organisatie dat voorstelt. Maar er bestaat nu eenmaal geen andere mogelijkheid  om  het bestand  te beheren in zo'n uitgestrekt gebied. 

SVO Griet Buysse, Agentschap Natuur en Bos: "Er wordt telkens 3 uur gejaagd, 3 uur 's morgens en 3 uur 's avonds, telkens rond de schemering. Er wordt gejaagd vanop een hoogzit, er zijn telkens 8 hoogzitten bemand door een jager. We werken met de jagers uit de buurt, uit lokale wildbeheerseenheden. Door te jagen vanop een hoogzit, jaag je hoger vanuit het bos, om er voor te zorgen qua veiligheid, dat men sowieso naar beneden richt, naar beneden schiet,  en de jager mag pas schieten als een dier dichtbij komt".

Na 3 dagen jagen hebben ze hier een 30-tal dieren afgemaakt. Ze worden meegenomen door de jagers.  Maar sommige delen zoals de onderkaak worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het is nu al zeker dat een week jagen niet genoeg zal zijn om de hertenpopulatie terug te dringen tot een aantal gezonde roedels. Ook in de week van 27 februari tot 3 maart zullen er jagers aan het werk zijn.Laat je niet afschrikken om er toch te gaan wandelen want er wordt alleen gejaagd in het militaire  domein  van het bos, een stuk waar je als bezoeker niet binnen mag.