dinsdag 28 november
3°C
11 km

Team prof. Vandekerckhove wil meer mensen met longkanker kunnen genezen

`t Is vandaag 1 augustus, de Werelddag voor longkanker. Een dag waarop de Stichting tegen Kanker aan de alarmbel trekt, want longkanker is helaas aan een opmars bezig. Bij mannen is het de tweede meest voorkomende kanker. Maar ook het aantal vrouwen dat longkanker krijgt, is sterk gestegen. Aan de UGent werkt een team onderzoekers al een tijdje mee... aan de ontwikkeling van een nieuw vaccin dat immunotherapie moet ondersteunen. Dankzij dat vaccin zouden meer patienten van longkanker kunnen genezen.

Elk jaar krijgen meer dan 5600 mannen in ons land te horen dat ze longkanker hebben, maar vandaag, op de Werelddag voor longkanker komt de Stichting tegen Kanker met nog meer alarmerende cijfers naar buiten. Want longkanker is nu ook bij vrouwen de tweede meest voorkomende vorm van kanker. Longkanker is een erg moeilijk te behandelen vorm van kanker. Toch zijn er een aantal lichtpuntjes, onder meer het onderzoek van professor Bart Vandekerckhove aan de UGent. Samen met z`n team werkt hij mee aan de ontwikkeling van een nieuw vaccin ter ondersteuning van immunotherapie.

Bart Vandekerckhove, Cel- en Gentherapie UGent: "We beschouwen een kanker als een soort van bacterie of een virus en dan kan je daar ook tegen vaccineren, Dus wat we doen is die eigenschappen van de kankercellen in een bepaalde patient van elke kanker, want iedereen is verschillend, het is dus erg persoonlijk allemaal, dus voor elke patient maken we een vaccin die die eiwitjes van die tumor bevatten en we hopen dat zo het immuunsysteem geactiveerd wordt en waarvan we hopen dat de patient van zichzelf dan de tumor zal vernietigen".

De klinisch studie van het team van professor Bart Vandekerckhove is een van de onderzoeken die door de Stichting tegen Kanker worden gefinancierd. En de studie is erg baanbrekend. Want de laatste jaren kwamen er heel wat nieuwe kankermedicijnen op de markt, die het immuunsysteem activeren. Die kunnen tot genezing leiden maar bij een groot deel van de patienten slaat de medicatie niet voldoende aan. Met dit project wil de UGent ervoor zorgen dat meer patienten kunnen genezen door immunotherapie aan te vullen met een vaccin tegen de tumor.