zaterdag 2 december
1°C
3 km

Stillezen in de Sint-Jacobskerk

Een boek lezen op een unieke locatie zonder lawaai uit de omgeving, dat kan je op de eerste en de derde maandag van de maand in de Sint-Jacobskerk in Gent. Het is een initiatief van vzw Jacobus en Gent Leest. Je kan er terecht tussen 10.00 en 14.00 uur.

Fervente lezers kennen het gevoel. Je zit heel diep in je boek en plots verdwijnt je aandacht door het omgevingslawaai. Voor echte stilte kan je naar de Sint-Jacobskerk in Gent. Waar je zit om te lezen, dat bepaal je zelf, alleen het altaar is geen optie. Het idee komt overgewaaid uit Nederland.

Waar je maar wil
Jacqueline De Cock van vzw Jacobus: "Wij doen de deur van de sacristie open en mensen komen en gaan wanneer ze willen. Neem een stoel en zet je gelijk waar. Zoek de plek dat voor jou het beste voelt. Daar lees je zolang wil, tussen 10u en 14u."

En het is er echt muisstil. "De dikte van de muren van de kerk isoleren de klank. Als er een ziekwagen passeert hoor je die hier ook. Maar voor de rest is het hier stil," aldus Jacqueline. "En dat geeft een extra dementie om te lezen."

Vredevol
De eerstvolgende leesdag is op 15 augustus .En naast de stilte is er volgens Jacqueline nog een reden waarom je zeker eens moet gaan lezen in de kerk: "De ruimte die je ziet als je opkijkt uit je boek. Glasramen, schilderijen. De sfeer is vredevol en je gaat ook op een andere manier op in je boek.

Stillezen in de Sint-Jacobskerk kan nog tot eind oktober elke eerste en derde maandag van de maand.