woensdag 6 december
6°C
191 km

Staking bij DeLaval in Drongen

Bij DeLaval in Drongen hebben medewerkers sinds eind vorige week het werk neergelegd. Het bedrijf wil voor enkele afdelingen overschakelen naar een ploegensysteem, waardoor ze geen bedrijfsvoorheffing moeten betalen op het brutoloon van de werknemers. Een kostenbesparing van 22.8 procent voor DeLaval, maar een hogere werkdruk voor het personeel. De arbeiders zijn bereid om in ploegen te werken, maar willen daar ook een degelijk loon voor krijgen. 

De directie van DeLaval kondigde enkele weken terug al aan dat het bedrijf voor een aantal afdelingen zou overschakelen naar een ploegensysteem om zo de productiviteit te verhogen. Er kwam een overleg met de directie om de arbeidsvoorwaarden te bespreken, maar volgens de werknemers werd er niet naar hen geluisterd. De huidige personeelsploeg zou gewoon in twee gesplitst worden waardoor ze het met minder mensen moeten doen op de werkvloer. Er wordt wel een ploegenpremie van tien procent opgelegd maar dat is niet voldoende zegt de vakbond. 

Sebbe Vandeputte, regionaal secretaris ACV: "Wel eigenlijk vallen ze uiteen in drie stukken;  het eerste deel is het belangrijkste deel dat is maak die middagpauze betalend zoals in alle andere bedirjven. Het andere aspect is, laten we kijken naar een uurrooster dat ervoor zorgt dat de mensen nog op een redelijk uur naar huis kunnen terugkeren wat maakt dat het ook voor de gezondheid en de leefbaarheid van hun gezinnen iets dragelijker is. En ten derde is er zijn ook afdelingen waaronder het labo bijvoorbeeld die niet in ploeg zullen moeten werken maar die vandaag wel gevraagd worden om ook tot acht uur 's avonds te werken zonder enige vergoeding. Dus dat is een derde probleem dat we ook graag willen oplossen voor die mensen". 

De actievoerders willen een nieuw overleg met de directie en blijven tot die tijd verder staken.  Het bedrijf DeLaval zelf wou vandaag niet reageren voor de camera.