zaterdag 3 december
3°C
0 km

Stad Eeklo plant solitaire populier als herinnering aan eerste windmolen

In Eeklo werd vandaag een populier ingehuldigd aan het sportterrein aan de Zandvleuge, als symbolische herinnering aan de eerste windturbine in de stad. De turbine was bovendien ook de eerste coöperatieve windmolen in Vlaanderen, en zorgde sinds 2002 voor stroom in zo'n 500 Eeklose huishoudens. Maar omdat de windmolen niet paste binnen de concentratiezone die door de provincie Oost-Vlaanderen werd vastgelegd, moest ie uiteindelijk verdwijnen.

Arbor populi, ofwel boom van het volk, is de naam van de populier die door de stad Eeklo werd geplant aan het sportterrein aan de Zandvleuge. De boom staat symbool voor de eerste windturbine in Eeklo, maar is meteen ook een eerbetoon aan de energiegemeenschap in Eeklo. Door middel van een participatiemodel konden de burgers van Eeklo aandelen kopen, en zo genieten van windenergie tegen een voordelig tarief.

20 jaar stroom
Door dit model heeft de windturbine 20 jaar lang gezorgd voor stroom in 500 Eeklose huishoudens. Door de plannen van de provincie om een concentratiezone voor windmolens in te voeren langs de Expressweg, moest de turbine worden afgebroken, waarna ze nu klaar is voor een tweede leven in Litouwen.