vrijdag 1 maart
9°C
75 km

Sint-Laureins maakt de zone 30 groter

De gemeente Sint-Laureins heeft extra maatregelen gemomen om de verkeersveiligheid in de dorpskern te verhogen. Zo is de zone 30 in het centrum van Sint-Laureins verder uitgebreid. Automobilisten kunnen in de buurt van de scholen, het woonzorgcentrum en de omliggende wijken nog maar 30 kilometer per uur rijden in plaats van 50. De maatregel is nu al van kracht en zal later ook in de deelgemeenten van Sint-Laureins worden toegepast.

`t Is oppassen geblazen voor automobilisten die vanaf Moershoofdebrug via de Dorpsstraat naar het centrum van Sint-Laureins rijden. Sinds kort is de snelheidsbeperking er aangepast, van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur. De gemeente wil zo de verkeersveiligheid in de dorpskern van Sint-Laureins verhogen. Want in deze buurt liggen twee scholen en een woonzorgcentrum. De dorpskern van Sint-Laureins is ook dichtbevolkt, dus sneller rijden dan 30 kilometer per uur is hier dan ook niet aan de orde, vindt het gemeentebestuur.

Claudine Bonamie (Samen Anders), waarnemend burgemeester Sint-Laureins: "Eigenlijk voor de uitbreiding van de zone 30 hebben wij twee redenen. De eerst reden is dat we in 2019 ingestapt zijn in het save charter project voor de veiligheid van onze schoolomgevingen. In de Dorpsstraat zijn er twee scholen aanwezig, de vrije school en de gemeenteschool, en dan hebben we met een werkgroep samengezeten om alle knelpunten te bekijken, en onder andere het matigen van de snelheid was daar een punt van. We hebben drempels gelegd, wegversmallingen, maar ook de zone 30 stond dus op de agende om dat vertragen in onze dorpskern".

Een tweede reden voor de uitbreiding van de zone 30 in de dorpskern van Sint-Laureins is eerder van praktische aard. Bij de dorpskernvernieuwing, enkele jaren geleden, stapt de gemeente over op printbeton. Dat werd aanbevolen omdat het een vertragend effect zou hebben op de snelheid van de wagens. Maar volgens de buurtbewoners veroorzaakt het wel een hels lawaai. De uitbreiding van de zone 30 zal de komende jaren ook in de verschillende deelgemeenten van Sint-Laureins worden uitgevoerd. Te beginnen met Bentille in Sint-Jan-in-Eremo.