dinsdag 27 september
12°C
13 km

Schrapping reservatiestroken Schipdonkkanaal weer op de lange baan

Het ziet ernaar uit dat de mensen die langs het schipdonkkanaal wonen nog wat langer moeten wachten op zekerheid over hun eigendom. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters aan Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege van Groen.

Zij had gevraagd om de reservatiestroken zo snel mogelijk te schrappen om de mensen die er wonen gerust te stellen. Maar de meerderheidspartijen willen eerst een akkoord met de Noorderburen over hoe de vaart tussen België en Nederland er gaat uitzien. En dat kan nog een tijdje duren. 

"Volgens de minister kan dat heel eenvoudig met een intentieverklaring en dat kan vrij snel gaan", zegt Mieke Schauvliege (Groen). "Maar als de scheepvaartklassen moeten aangepast worden, en dat zou ook kunnen, kan dat proces zelfs jaren duren."

20 jaar strijd
En dat is dus slecht nieuws voor de bewoners. Zij krijgen na 20 jaar strijd nog altijd geen volle zekerheid over hun eigendom. "Vandaar dat wij opnieuw onze oproep herhalen om de voorwaarde, om eerst een akkoord te hebben met Nederland alvorens de reservatiestrook te schrappen, los te koppelen en dat we nu onmiddellijk beginnen met het proces van de schrapping van de reservatiestroken", besluit Schauvliege.