Ramadan van start: "Vier binnen je bubbel"

Vandaag is de Ramadan van start gegaan, de jaarlijkse vastenperiode voor moslims. Voor de tweede keer op rij vindt die plaats in volle coronatijd. In Ronse blijft de moskee daarom dicht en doen ze de oproep om de Ramadan veilig thuis te vieren. 

In een normaal jaar komen er tijdens de Ramadan honderden mensen naar de gebedsruimte in Ronse. Maar dit jaar blijft De Grote Moskee dicht. Tijdens erediensten mogen er nochtans 15 personen aanwezig zijn, maar dan zouden ze heel wat mensen moeten weigeren en dus teleurstellen. Daarom doen ze in Ronse de oproep om de Ramadan thuis te vieren.

"Nog even op de tanden bijten"

"Het is de tweede keer op rij dat de Ramadan in coronatijden doorgaat, dus ja het is heel moeilijk." zegt Youssef Elidrissi, vrijwilliger in de Grote Moskee Ronse. "Maar het is voor iedereen gelijk en we moeten nog even op onze tanden bijten en ons nog even aan de regels houden. We kunnen het nog altijd gezellig maken in familiesfeer of binnen je eigen bubbel." 

Vaccineren mag

En wat de vaccinatiecampagne? Is het toegelaten om tijdens de vastenmaand een coronaprik te krijgen? "Ik ben geen theoloog" zegt Elidrissi, "maar ik heb wel gelezen dat de theologen een consensus hebben en daar zegt men dat het kan. Men kan zich wel laten vaccineren tijdens de Ramadan." En wie ziek is na zijn spuit, mag het vasten even onderbreken.