Ook andere sectoren voelen de staking

De nationale stakingsdag was niet alleen voelbaar in de haven. Ook in andere sectoren stonden vakbondspiketten of werd er nauwelijks gewerkt. Dat was ondermeer het geval bij het openbaar vervoer, de scholen, de voeding en de retail. Ook bij Ikea Gent was minder dan de helft van het personeel aan de slag.  

Blauwe, groene en rode vesten aan de ingang van de Ikea, vergezeld van luide muziek en pamfletten. Ook hier willen ze de koopkracht verhogen, maar er is meer aan de hand. 

Fabien Marchand, socialistische vakbond: "Bij Ikea zijn ze momenteel een polyvalentie aan het doorduwen. We hebben hier in Gent één van de grootste winkels van Ikea in Belgie. Van Ikea hebben ze ook geen bonus gehad, dus voor ons zijn dat allemaal extra redenen om hier te staan". 

Mensen kunnen het niet meer betalen

Maar ook bij het openbaar vervoer is de hinder aanwezig, Nog in Gent zorgt 29 pct van de basisscholen vandaag alleen maar voor noodopvang. 7.5 pct heeft een aangepast programma. In de kinderopvang is ruim 62 pct van de 32 locaties dicht. Er staan zelfs stakers aan de poort van multinational Coca Cola. Iedereen staakt daar mee, alleen de directie is in het bedrijf voor de meest operationele zaken. Want de onvrede bij de mensen over de koopkracht en de loonnorm is ook hier groot.

Karel Hoebeke, christelijke vakbond: "Er moeten echt meer maatregelen komen van de regering. Want op die manier lukt het niet. De mensen geraken in schuldbemiddeling , ze kunnen facturen niet betalen, ze huren een huis en moeten dan nog honderden euro's aan gas en elektriciteit betalen. Dat is gewoon niet meer werkbaar".