maandag 15 april
11°C
1 km

Oekraïense gemeenschap in Gent plant Krimlindes

In de Gentbrugse Meersen zijn vanmorgen 25 Krimlindes aangeplant door de Oekraiense gemeenschap in Gent. De bomen staan symbool voor de 25 provincies in Oekraine. Morgen is het exact twee jaar geleden dat Rusland de oorlog verklaarde aan Oekraine. Sindsdien worden er in Gent alleen al honderden vluchtelingen opgevangen. Met de aanplant van de bomen wil de Oekraiense gemeenschap in Gent een grote `dankjewel` zeggen voor zoveel solidariteit.

In de toegangszone van de Gentbrugse Meersen, vlakbij de grote speeltuin, staan er sinds vandaag 25 extra bomen. Bomen met een erg symbolische waarde. Want ze werden hier vandaag door de Oekraiense gemeenschap in Gent aangeplant. Morgen, op 24 februari, zal het exact twee jaar geleden zijn dat Rusland Oekraine is binnengevallen. Een oorlog die vandaag nog steeds aan de gang is en die duizenden families op de vlucht liet slaan. Een groot deel van hen werd in Gent opgevangen. Om hun oprechte dank te betuigen voor al die solidariteit, plant de Oekraiense gemeenschap  deze Krimlindes, verwijzend naar de Krim, het gebied in Oekraine dat in 2014 al door de Russen werd bezet.

Leon Freitag,  vzw Oekrainers in Gent: "Dit is een Krimlinde en dat is zeer symbolisch want de oorlog begon niet in 2022 maar wel in 2014 wanneer Rusland De Krim is binnengevallen.  En dus de Krimlinde is een beetje een symbool van vrijheid en ook de linde als symbool van het leven".

Olena Solodovnikova: "Deze Krimlinden zijn zeer symbolisch omdat wij vinden dat De Krim ook Oekraiens land is en wij willen dit stuk land van ons zo snel mogelijk weer bevrijden. en wij hopen dat de bezoekers van dit park deze bomen zullen zien en ons herinneren, de Oekrainse gemeenschap die deze bomen heeft geplant".

De 25 Krimlindes werden vandaag in de groenzone rond de speeltuin in de Gentbrugse Meersen aangeplant. Netjes verdeeld tussen de andere bomen die er langer staan. `t Moet de verbondenheid van de Oekraiense gemeenschap met de Gentenaars symboliseren.