Melle en Merelbeke zeggen "JA" tegen een fusie

Het is zo goed als zeker dat Melle en Merelbeke tegen 1 januari 2025 één gemeente worden. Beide gemeenteraden keurden gisterenavond de principiële beslissing voor de fusie goed. Dat betekent niet dat alles al rond is. Zo moet er ondermeer nog een nieuwe naam gezocht worden. Eén ding is zeker, Mellebeke wordt het alvast niet.

De burgemeesters van Melle en Merelbeke schudden elkaar vandaag de hand. De fusie tussen beide gemeenten is nog niet helemaal rond, maar beide gemeenteraden gaven gisterenavond wel hun goedkeuring. Tegen het einde van het jaar willen de gemeenten de fusie definitief maken. Volgens de twee burgemeesters heeft zo'n samensmelting een pak voordelen.

Filip Thienpont (CD&V) - burgemeester Merelbeke: "Wij denken dat als we fuseren in het nieuwe geheel, wij op vlak van dienstverlening, financieel, budgettair en fiscaal vlak een aantal stappen vooruit kunnen zetten. Bovendien is het zo dat wij een gemeente worden van 37.000 inwoners waarvan we denken dat die toch wel wat slagkrachtiger kan zijn ten aanzien van andere besturen, zeker met de gemeenschappelijke uitdagingen die wij hebben ten zuiden van Gent".

Dirk De Maeseneer (CD&V) - burgemeester Melle: "En als kleine gemeente moeten we daar eerlijk in zijn. Wij hebben veel eenmansdiensten. Die mensen hebben ook recht op hun verlof. Dat betekent dat die mensen gedurende enkele weken in jaar niet aanwezig kunnen zijn en dat dan ook de dienstverlening onder druk komt te staan. Anderzijds is het zo dat er ook meer en meer complexere dossiers moeten behandeld worden en dan is het handig als we over grotere personeelsdiensten beschikken binnen bepaalde vakgebieden".

Daarnaast neemt de Vlaamse overheid ruim 18 miljoen euro aan schulden over. Als Melle en Merelbeke samensmelten tot één gemeente, dan zit er voor de inwoners ook een belastingverlaging aan te komen. Als daar alles wordt goedgekeurd, dan fuseren Melle en Merelbeke officieel op 1 januari 2025.