dinsdag 31 januari
8°C
5 km

Kwetsbare Ronsenaars houden dagboek bij

Het is morgen de dag van de Mensenrechten. Dat het nog altijd belangrijk is om daarbij stil te staan, bewijst het dagboekproject in Ronse. Daarbij werd aan 17 kwetsbare Ronsenaars gevraagd om tijdens de eerste lockdown een dagboek bij te houden. En daaruit blijkt dat veel mensen het moeilijk hebben om zelfs maar aan de basisbehoeften, zoals eten, te geraken.

Het initiatief voor de dagboeken komt van Samenlevingsopbouw Ronse. In de stad leven heelwat mensen in armoede. De medewerkers van Samenlevingsopbouw vroegen zich af hoe die mensen de corona lockdown zouden doorkomen. Ze kregen voor twee weken een dagboek en daaruit komende pakkende verhalen. Van mensen die geen geld hebben om eten te kopen tot mensen die schrik hebben om een woning te zoeken.  Maar ook de praktische gang van zaken, zoals kinderopvang die gesloten is tot online les moeten volgen zonder computer. 

Vervolg van het project

De verhalen zijn gebundeld in een krant. Die is intussen voorgesteld aan het schepencollege van Ronse en valt ook in de bus bij de gemeenteraadsleden. Samenlevingsopbouw Ronse vraagt hen om met de signalen van deze mensen aan de slag te gaan en een vuist te maken tegen armoede.

 De dagboekkrant is te lezen via :  www.samenlevingsopbouw-oost-vlaanderen.be