maandag 19 april
10°C
16 km

HOGENT redt kunstwerk uit Belgacomtoren

Hogeschool Gent heeft het keramieken kunstwerk van kunstenares Carmen Dionyse gered uit de Belgacomtoren. Het gebouw gaat tegen de vlakte en het kunstwerk dreigde mee in de sloop te gaan. Het werk krijgt nu een ereplaats in het nieuwe gebouw T op campus Schoonmeersen.

De achterbouw van de Belgacomtoren in de Keizer Karelstraat gaat binnenkort volledig tegen de vlakte en de toren zelf krijg een make-over. Het kunstwerk 'Waves' van de Gentse kunstenares Carmen Dionyse, die in de grote toegangshal hing, dreigde mee gesloopt te worden. Daarom trok de Carmen Dionyse Foundation, het fonds dat de werken van de kunstenares beheert, aan de alarmbel.

HOGENT brengt uiteindelijk redding. 'Waves' krijgt nu een nieuwe stek in het recente Gebouw T op HOGENT-campus Schoonmeersen aan de Voskenslaan.

39 stukken keramiek
Het omvangrijke werk Waves werd in 1976 op maat van het Belgacomgebouw gemaakt en hing met mortel en stalen staven stevig aan de muur verankerd. Voor de ontmanteling nam HOGENT de gespecialiseerde firma AORTA+ onder de arm.

“We zijn veel gewend, maar deze opdracht was een waar huzarenstukje”, zegt de coördinator Jona Van der Cruyssen. “Het werk meet 2,5 of 3 meter, weegt zo’n 750 kilogram en bestaat uit niet minder dan 39 fragiele stukken keramiek. Met amper een week tijd om de klus te klaren, konden we ons geen fouten permitteren. Alles is gelukkig vlot verlopen. We hebben alle onderdelen overgebracht naar de nieuwe plek en zijn nu druk bezig met het hermonteren.”