dinsdag 21 september
18°C
39 km

Het geduld in de Hélène Dutrieulaan in Gent raakt op

Sinds juni vallen er bij de bewoners van de Hélène Dutrieulaan bijna dagelijks boetes in de bus. Het totaalbedrag zou intussen opgelopen zijn tot meer dan 10.000 euro. Dat komt omdat de bewoners hun straat eigenlijk niet mogen gebruiken. Ze eisen een oplossing. 

Het geduld van de bewoners van de Hélène Dutrieulaan raakt op. Tien jaar geleden kwamen de eerste buren er wonen en leek alles op en top in orde. Maar al gauw bleek dat de mensen hun eigen straat niet kunnen gebruiken. De straat blijkt uitsluitend voor bussen van De Lijn te zijn en auto’s mogen er niet door. De bewoners moeten een flink eind stappen als ze bijvoorbeeld hun boodschappen moeten uitladen, aan de deur kan dat niet. Maar ook thuisverplegers of huisartsen zien een bezoek aan patiënten in de laan minder zitten. 

ANPR-camera aanwezig

In de gemeenteraad van april 2019 werd de plaatsing van een ANPR-camera goedgekeurd. Die is sinds juni actief. Een spijtige zaak vinden de buurtbewoners. Ze hebben een uitgebreid mobiliteitsdossier bezorgd aan burgemeester De Clercq, schepen Watteeuw en het Mobiliteitsbedrijf met de vraag tot een constructief overleg, maar kregen daar naar eigen zeggen geen reactie op. De maat is vol. De bewoners vragen enkele uitzonderingen, zoals een dialoog met het Mobiliteitsbedrijf en een uitzondering voor bewoners van de Dutrieulaan. 

Moeilijke zaak

“Dit probleem oplossen is niet voor vandaag of morgen” zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Alles ligt volgens de schepen vast in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan en dat kan je niet zomaar veranderen. De mensen moeten zich dus parkeren in de ondergrondse voorziening. Maar die is volgens de bewoners te klein.