Hafsa El-Bazioui legt vanavond eed af als schepen in Gent

Hafsa El-Bazioui legt vanavond de eed af als Gents schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit. El-Bazioui, van de partij Groen, neemt de fakkel over van Vooruit-schepen Annelies Storms. Bij haar eerste verkiezingen, in 2018 haalde El-Bazioui meteen bijna 4000 voorkeurstemmen. Ze heeft Marokkaanse roots en wordt de eerste Vlaamse schepen met een hoofddoek. Vanaf 1 januari begint ze er officieel aan.

De 34-jarige Hafsa El-Bazioui lijkt er helemaal klaar voor. Vanavond legt ze de eed af en vanaf 1 januari is ze Gent schepen van Facilitair Management, Internalionale Solidariteit en -het departement dat ze t beste kent- Personeel. Dat El-Bazioui schepen wordt, haalt ook de nationale zenders en krantenpagina's, want ze wordt de eerste Vlaamse schepen met een hoofddoek. Hoewel ze het woord rolmodel zelf niet in de mond wil nemen, zal ze er hoedanook één zijn voor veel meisjes met een migratieachtergrond. 

Meteen tegenkanting

Dat het niet altijd makkelijk zal worden als schepen, beseft El-Bazioui maar al te goed. Na een hoofddoekendebat in een televisieprogramma kreeg ze doodsbedreigingen. En ook politiek ligt ze al onder vuur. Zo eisen oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang dat El-Bazioui wordt teruggefloten na uitspraken die ze deed over etnisch profileren van de politie.