zaterdag 24 februari
8°C
0 km

Groen Ronse wil inhoud textielcontainers naar Kringwinkel sturen

Oppositiepartij Groen uit Ronse wil dat ingezamelde kleren uit textielcontainers naar de kringwinkel gaan en niet naar een commercieel bedrijf. Want de kleren die ingezameld worden in een groene container gaan niet altijd naar een sociaal doel, zeggen ze bij Groen. Volgens de partij is een commercieel bedrijf enkel uit op winst, terwijl in de kringwinkel alles duurzaam verloopt. Intercommunale IVLA, die verantwoordelijk is voor de inzameling van textiel, bekijkt het voorstel vanavond tijdens een Raad van Bestuur.

Afvalberg

Nu gaat er in Ronse elk jaar al 6 ton aan textiel naar de kringwinkel. De rest van het textiel, zo'n 246 ton, gaat naar een private partner. Dat vindt Groen niet kunnen, zij willen dat minstens de helft van het ingezamelde textiel naar de sociale economie gaat.

Lech Schelfout (Groen) - gemeenteraadslid Ronse
"Binnen onze intercommunale IVLA gaat het over 150.000 euro verspreid over alle steden en gemeenten. Voor Ronse zou het gaan over een bedrag tussen de 30 en 40.000 euro per jaar en inderdaad we weten niet waar de kleren belanden. Onlangs was er nog berichtgeving dat er nog heel wat tweedehandskleding in Afrika belanden onder meer in Kenia en Ghana is dat een enorm probleem. We weten niet waar die afvalstromen met tweedehandskleding, die niet kan verkocht worden, terechtkomen. Als je kledij laat inzamelen door een sociaal economie bedrijf zoals de Kringwinkel dan heb je veel meer controle over die kringloop."