dinsdag 31 januari
8°C
10 km

Green Friday ipv Black Friday bij Xandres

`t Is vandaag Black Friday, een dag waarop veel winkels klanten proberen te lokken met grote kortingen. Niet iedereen is grote fan van het kortingenfestival tijdens Black Friday. Bij het Belgische damesmodemerk Xandres hielden ze alle winkels in Belgie en Nederland en de webshop gesloten. Bij Xandres was het dan ook Green Friday. Al het personeel kon je terugvinden in het atelier in Destelbergen, waar ze herstellingen uitvoerden aan binnengebrachte kledij om ze zo een tweede leven te geven.


Wie vandaag een slag wou slaan in de winkels van het Belgische damesmodemerk Xandres die was eraan voor de moeite. Alle filialen van het modemerk in Belgie en Nederland en ook de webshop bleven vandaag gesloten. Bij Xandres was het dan ook geen Black Friday maar wel Green Friday waarin aandacht voor duurzaamheid en recuperatie van materialen centraal stond. Xandres wil hiermee een statement maken tegen het grote kortingenfestival dat een paar jaar geleden vanuit Amerika kwam overwaaien.

Patrick Desrumaux, CEO Xandres: "Waarom zijn wij dicht vandaag omdat wij ons daarmee willen verzetten tegen het feit dat er vandaag heel veel kleding wordt gekocht tegen heel grote korting en eigenlijk ook heel veel kleding dat mensen niet nodig hebben, en in de plaats daarvan hebben wij de hele maand november opgeroepen om oude kleding binnen te brengen die hersteld kan worden, en die zijn wij hier vandaag aan het herstellen - dus eigenlijk gaan wij tegen die overconsumptie in kleding en in plaats van dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, willen wij bestaande kleding een langer leven geven, en willen we op die manier mensen een stukje bewuster maken van het kan ook met minder en langer".

Alle 110 personeelsleden van Xandres waren vandaag naar Destelbergen gekomen waar het modelabel een atelier heeft. Normaal gezien zijn al deze medewerkers op een dag als vandaag aan het werk in een winkelfiliaal van Xandres. Maar vandaag namen ze naald en draad zelf in de hand en gingen ze aan de slag met oude kleding van hun eigen merk.