Gentse brandweer haalt zwanenmosselen uit Watersportbaan

Duikers van de brandweer van Gent zijn dit weekend begonnen aan een speciale opdracht. Ze halen de populatie zwanenmosselen uit de watersportbaan. Dat is nodig omdat er straks baggerwerken beginnen . Als die werken achter de rug zijn worden de weekdieren teruggelegd. 

Als je dezer dagen langs de watersportbaan in Gent passeert zie je de duikers van de Gentse brandweer bezig. Ze zijn niet op zoek naar drenkelingen, maar wel naar zwanenmosselen. Dat zijn zoetwatermosselen die de kwaliteit van het water bewaken.  Ondermeer in de strijd tegen de blauwalgen zijn ze belangrijk. Ze openen hun schelp om voedsel te vinden, en zuigen daarvoor water op met een buisje. Daaruit zuiveren ze zelf het eetbare gedeelte, de rest gaat via een ander buisje weer naar buiten. Een zwanenmossel kan tot 20cm groot worden en leeft grotendeel op de bodem van plassen of waterpartijen, goed weggestoken onder de modder. 

Grote populatie

Volgens gegevens zouden er in Gent zo'n 600 zwanenmosselen leven in de watersportbaan. Die worden allemaal uit het water gehaald, omdat de mosselschelpen niet beschadigd mogen worden. Als dat wel het geval is vervuilen de zwanenmosselen zelf het water.. Door de komst van de baggermachines zou die kans op beschadiging veel te groot zijn. Als de zwanenmosselen allemaal uit het water zijn worden ze naar een plek gebracht waar niet gebaggerd wordt.  Na de werken worden ze weer naar de watersportbaan gebracht.  De baggerwerken starten begin volgende maand. Bedoeling is om de watersportbaan competitiever te maken voor grote internationale roei-, kajak-en kanowedstrijden.