zaterdag 11 mei
22°C
1 km

Gents DNA-onderzoek bepaalt de geschiktheid van een assistentiehond

Bart Broeckx, de Gentse professor Dierengenetica, wil via een genetisch onderzoek sneller nagaan of een pup geschikt is om assistentiehond te worden. Nu is er heel veel vraag naar zo’n hond, maar mensen moeten soms lang wachten.  

Een assistentiehond maakt het leven van een hulpbehoevende een stuk aantrekkelijker. Door de hond kan hij of zij weer naar buiten en dat is goed voor de sociale contacten. Maar er is ook een enorme band tussen de hond en het baasje. Het toekennen van een assistentiehond duurt momenteel erg lang omdat de opleiding zeker 2 jaar duurt. In die periode moet de hond heelwat testen ondergaan en sommige honden slagen niet in de opleiding

Genetisch onderzoek helpt de slaagkansen

Professor Broeckx is voorzitter van de vzw Purpose Dogs. Samen met de UGent hebben zij een uniek programma opgezet. Via een genetische selectie willen zij sneller kunnen bepalen of honden geschikt zijn voor een opleiding. De wetenschappers onderzoeken daarvoor het genetisch materiaal van oudere assistentiehonden die een succesvolle loopbaan hebben. Maar ook de stamboom van de hond wordt vergeleken. Zo wordt er gezocht naar de juiste combinatie vader-moeder. Die geeft kans op geschikte puppy’s.

150 assistentiehonden per jaar

De lat voor het programma ligt vrij hoog. De professor hoopt op termijn het aantal assistentiehonden per jaar naar 150 te kunnen optrekken. Het programma zorgt ook voor een flinke besparing zegt professor Broeckx: “Als een hond niet slaagt voor de strenge tests gedurende zijn training en uiteindelijk geen assistentiehond kan worden, kost dit gemiddeld meer dan 10.000 euro per hond”, vertelt Broeckx. “Als we deze onnodige kosten kunnen vermijden door een goede selectie voordat honden aan de training beginnen, is dat dus een heel groot voordeel. De professor hoopt dat Purpose Dogs het programma kan uitbouwen en de genetische selectie kan toepassen op elke hond die een training start.