woensdag 6 december
6°C
71 km

Gent pakt knelpuntberoepen zelf aan met kans tot omscholing

Medewerkers van de Stad Gent kunnen zich gratis omscholen tot kinderbegeleider of zorgkundige. De Stad wil zo inspelen op het tekort aan medewerkers in de kinderopvang en de rusthuizen. Tijdens een opleiding van 1 tot anderhalf jaar behouden ze hun loon en kunnen ze -als ze slagen- meteen aan de slag. Al 27 medewerkers schreven zich in.

25 maart van dit jaar. Honderden kinderbegeleiders voeren actie aan de Gentse stadshal. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk, een van de redenen waarom de kinderopvang met een tekort aan begeleiders kampt. Er staan honderden vacatures open, maar ze geraken niet ingevuld. 

Hafsa El-Bazioui (Groen), schepen van Personeel Gent : "We merken inderdaad dat dat in de praktijk een uitdaging is om daar mensen voor te vinden. Maar we willen die nood ombuigen naar een opportuniteit. We hebben nu een plan om medewerkers die al in dienst zijn en die voor een positieve keuze willen gaan om zich om te scholen als kinderbegeleider om die ook voluit die opportuniteiten te geven." 

Ze krijgen een gratis opleiding aan het centrum voor volwassenonderwijs, terwijl ze ook blijven werken. De stad hoopt zo het tekort aan personeel bij de stadscreches voor een deel op te vangen. Ze zijn trouwens niet enkel op zoek naar kinderbegeleiders. Ook medewerkers voor rusthuizen worden gezocht en technische profielen. Momenteel schreven al 27 stadsmedewekers zich in. Als ze gerecruteerd worden, mogen ze in september aan hun opleiding beginnen.