dinsdag 27 september
12°C
4 km

Familie haalt voldoende geld op voor begrafenis Hakim. Man van 25 wordt uitgeleverd aan België.

De 53-jarige Hakim Mutyaba zal begraven kunnen worden in zijn thuisland Oeganda. De familie van Hakim heeft daarvoor de nodige centen opgehaald via een inzamelactie.

Hakim Mutyaba werd twee weken geleden door twee jonge Nederlanders in het water gegooid aan de Lousbergskaai. De man kon niet zwemmen en verdronk. De twee verdachten werden opgespoord en opgepakt. Hakim had een wens om ooit in zijn eigen land Oeganda begraven te worden, maar dat kost flink wat geld. Geld dat de familie niet bij elkaar kon krijgen. Daarom werd een crowdfunding opgestart en de solidariteit van de Gentenaars wass zo groot dat het nodige bedrag van 15.000 euro ruimschoots werd gehaald. Hakim kan nu gerepatrieerd worden, en de familie kan meereizen om Hakim daar te begraven. Het geld komt ondermeer via enkele bekende Gentse koppen, het bedrijf waar Hakim werkte en de vzw Cirq. Die haalde 941 euro op van mensen die de borg van hun herbruikbare beker doneerden aan een goed doel.

Uitlevering

Een van de twee Nederlandse verdachten wordt intussen uitgeleverd. Het gaat om de man van 25 uit Goes. Over de uitlevering van de tweede verdachte wordt nog deze week beslist. Dat heeft het Nederlandse nieuwsagentschap ANP laten weten. Eerder vandaag raakte bekend dat de ene verdachte beweerde niets met de zaak te maken te hebben, de tweede zou absoluut niet uitgeleverd willen worden.