dinsdag 28 november
3°C
24 km

Europese primeur in Merelbeke: eerste IVF-veulen geboren

Op de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent in Merelbeke is een paard geboren dat verwekt is met IVF. En dat is een primeur in Europa. Tot nu toe was het niet mogelijk om via IVF een veulen te verwekken, en werd een andere techniek gebruikt, die moeilijker en duurder is. Dat het nu dus ook met IVF kan, biedt heel wat mogelijkheden voor de paardensport in ons land. 

Amper drie weken oud is hij, en nu al de lieveling van alle onderzoekers hier in Merelbeke. Dit is PIVFI Dracarys, het allereerste IVF-veulen in Europa. En daarmee hebben ze hier in Merelbeke een Europese primeur beet. Een veulen verwekken met IVF was tot nu toe onmogelijk. 

Marion Papas - postdoctoraal onderzoeker UGent: "Bij paarden was het moeilijk om te achterhalen hoe we het sperma de eicel konden laten bevruchten met de in-vitrotechniek. Maar recent heeft een collega uit de Verenigde Staten gevonden hoe het moet. We hebben die techniek kunnen nadoen en nu hebben we dit schattige veulen". 

De zaadcellen van een paard zijn niet sterk genoeg om in een laboratoriumomgeving door de wand van een eicel te dringen, maar de onderzoekers hebben nu een stof ontwikkeld die dat wel mogelijk maakt. Tot nu toe konden paarden al verwekt worden met de ICSI-techniek, waarbij de zaadcel kunstmatig in de eicel wordt gebracht, maar deze nieuwe IVF-techniek is minder ingrijpend en kan op termijn heel wat kosten besparen. Ons land is erg gekend in de wereld voor het kweken van sportpaarden, dus deze nieuwe techniek biedt heel wat mogelijkheden in de toekomst. Zo kunnen bijvoorbeeld nakomelingen van een waardevolle sportmerrie verwekt worden zonder dat die merrie zelf drachtig moet zijn.