dinsdag 16 april
9°C
82 km

Espace Publiek of "hoe kijk jij naar de stad?"

In de bibliotheekzaal van de Sint-Pietersabdij opent morgen een nieuwe tentoonstelling. Daarin dagen Historische Huizen en Victoria Deluxe de bezoeker uit om op een andere manier naar de openbare ruimte te kijken.   

Voor de tentoonstelling Espace Publiek trokken de jongeren van Victoria Deluxe de straat op en scanden nauwkeurig de publieke plaatsen waar ze iets mee hebben. Die ruimtes werden intussen gefotografeerd door Yasmina Besseghir en Sipan Hota. En daaruit komen opmerkelijke vaststellingen. De inrichting van een publieke ruimte vertelt veel over wie we zijn en waar we voor staan als stad en samenleving. In de coronacrisis mochten we daar plots niet meer samenkomen, en pas dan besef je de waarde van die parken en pleinen. 

Bezoeker prikkelen om mee te denken

De combinatie van de foto's en getuigenissen op video moeten de bezoeker aanzetten tot denken. Hoe kan de openbare ruimte beter gemaakt worden? Waar kom ik het vaakst? Hoe ziet mijn route er dan uit? Kortom als bezoeker kan je Gent als het ware een stukje herontdekken. De jongeren van Victoria Deluxe nemen de bezoekers aan de hand van een alternatief stadsplan als het ware mee de publieke ruimte in, van de Oude Dokken tot het Maria-Hendrikaplein. De expo is gratis te bezoeken in de bibliotheekzaal van de Sint-Pietersabdij, van dinsdag tot zondag van 10 uur tot 18 uur. Gesloten op maandag.