donderdag 8 december
3°C
154 km

DING krijgt een echte Gentse gevelsteen

DING, de nieuwe vleugel van het Designmuseum in Gent, zal gebouwd worden met een innovatieve steen. De stad, het stadsontwikkelingsbedrijf en het museum zochten en vonden een circulaire steen. Dat is een steen die gemaakt wordt uit lokaal afval. Hij moet het museum een duurzaam karakter geven en het opent misschien de deur naar meer.

In Gent is vandaag de gevelsteen voor DING gepresenteerd. Die is net gecertificieerd en exclusief gemaakt voor DING. 

Ken De Cooman, BC Materials : "Het is eigenlijk een kalkzandsteen, dat wil zeggen dat we de steen samenbinden door het gebruik van kalk en dat we de steen structuur geven door zand te gebruiken. Maar het speciale aan deze steen is dat we geen commercieel groevezand gebruiken die overkomt uit Duitsland, maar dat we eigenlijk gaan kijken naar de lokale reststromen, de minerale reststromen uit de stad Gent. Dus wat kunnen we gebruiken om dit zand te vervangen. En uiteidelijk is dat gebroken beton geworden, dus dat wil zeggen als er bepaalde betonnen gebouwen in Gent worden afgebroken wordt de beton apart gezet en verbrijzeld tot verschillende fracties". 

Voor en door de Gentenaar

Ook het vlak glas uit gesloopte gebouwen wordt verbrijzeld en verwerkt. Zo halen de producenten 63 percent grondstoffen uit de Gentse reststromen, en da's een groot succes. Bovendien heeft de echte 'Gentse Steen' nog een belangrijk voordeel. Hij kan op de werf geperst worden, want de machines die de steen maken staan op een aanhangwagen en kunnen zich gemakkelijk verplaatsen. Bouwen voor en door de Gentenaar dus. Er zullen 80.000 tot 85.000 stenen gemaakt worden om de gevel van DING te bouwen. Het museum heeft daarmee een mooie primeur te pakken en een extra troef qua duurzaamheid. En wie weet volgen er later nog werven met de circulaire steen.