woensdag 17 augustus
25°C
78 km

Dankzij nieuwe grenscontrolepost kan Gentse haven zelf dierlijke producten controleren

In North Sea Port werd vanmorgen een grenscontrolepost geopend. Daardoor kunnen verpakte dierlijke producten van buiten de Europese Unie nu ook in Gent zelf gecontroleerd worden. 

Vroeger gebeurde de controle op verpakte dierlijke producten van buiten de EU, zoals gekoelde en bevroren vis, vlees en verschillende soorten dierenvoeding, in de havens van Antwerpen, Rotterdam, Zeebrugge of Calais. Na die controle werden de goederen dan over de weg naar Gent getransporteerd. Maar dat hoeft dus niet langer.

Minder vrachtwagens
Dankzij de nieuwe grenscontrolepost kunnen schepen met dergelijke producten rechtstreeks in Gent aankomen en daar gecontroleerd worden. Dierlijke producten die per schip in Antwerpen aankomen, kunnen daar ook meteen overgeladen worden op een schip richting Gent. Hierdoor neemt het aantal vrachtwagens af. 

FAVV en douane zitten samen
In de nieuwe grenscontrolepost, die officieel geopend werd door minister van Financiën Van Peteghem en minister van Landbouw Clarinval, worden zowel het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) als de douane ondergebracht. Ze kunnen er containers controleren, stalen in het labo onderzoeken en de administratie afhandelen. Op vlak van dierlijke producten konden in Gent tot nu toe enkel dierlijke vetten, oliën in bulk en verpakte dierenvoeding gecontroleerd worden.