AZ Sint-Vincentius Deinze maakt eigen broodmix voor mensen met slikproblemen

De keuken van het AZ Sint-Vincentius in Deinze heeft een nieuw gerecht op de kaart. Het ziekenhuis beschikt vanaf nu over huisbereide broodmixen voor patienten met slikproblemen, ontwikkeld door een multidisciplinair team van logopedisten, dietisten en koks van het ziekenhuis. Het nieuwe product moet een veilige en voedingsrijke maaltijd garanderen voor de zwakkere patienten. 

De broodmixen zijn uit 2 laagjes opgebouwd. Een onderste laagdie bestaat uit beschuit, een soort granenmix en eigenlijk ook pudding en daarnaast 5 verschillende soorten toppings. Het recept komt er na een jarenlange samenwerking tussen verschillende diensten van het ziekenhuis. 

Els Vispoel, AZ Sint-Vincentius Deinze: " Het is eigenlijk een multidisciplinaire samenwerking geweest tussen de dienst logopedie, dieet en eigenlijk de koks van ons ziekenhuis. Wij van dieet hebben dan eigenlijk de receptuur ontwikkeld, verder getest, ook weer samen met de koks. De koks natuurlijk zijn er voor de broodmixen te bereiden, die gaan dagdagelijks echt wel hun werk daarin steken. De logopediste is er dan geweest om eigenlijk alles sliktechnisch zo goed mogelijk op punt te stellen, zodat de patient eigenlijk iets slikveiligs voorgeschoteld krijgt".