dinsdag 31 januari
8°C
6 km

ArcelorMittal gaat bio-ethanol maken in Gent

ArcelorMittal, de fabrikant van staal met een vestiging in Gent, heeft een Europese primeur vast. Vanaf vandaag maken ze daar naast staal ook bio-ethanol aan. Dat gebeurt in een compleet nieuwe fabriek die naast de huidige site is gevestigd. ArcelorMittal hergebruikt de vrijgekomen gassen van de hoogoven en voegt daar een bapaalde bacterie aan toe. ZO produceren ze ethanol. Met het Steelanol project wil het bedrijf tegen 2030 de co2 uitstoot met 35% doen dalen. 

Heel wat prominenten tekenen present voor de inhuldiging van de nieuwe fabriek van ArcelorMittal. Het Steelanol project is dan ook een primeur voor Europa. Een project dat bijdraagt tot het reduceren van co2.

Manfred Van Vlierberghe - CEO ArcelorMittal Belgium: "Deze nieuwe installatie is een biochemische fabriek, die er zal voor zorgen dat het afvalgas van ons staalproces, wordt omgevormd tot ethanol. Dat gebeurt met een fermentatie proces te vergelijken met het maken van bier"

Maar bier maken gaat de staalreus uit Zelzate niet doen. Naast staal vervaardigen gaat ArcelorMittal nu ook  bio-ethanol maken en verkopen.  Van zodra het Steelanol project op volle toeren draait zal de fabriek 80 miljoen liter ethanol kunnen aanmaken.