vrijdag 2 december
3°C
4 km

Actie 'Stop de slacht' aan pluimveeslachterij in Kruisem

Leden van Animal Rights en All For Animals hebben vanmorgen actie gevoerd aan pluimeeslachterij Nollens in Kruisem. Ze doen dit naar aanleiding van een undercoverreportage in het bedrijf waaruit blijkt dat de dieren niet altijd verdoofd zijn als ze geslacht worden. 

Animal Rights kon undercoverbeelden maken aan de slachtlijn in het slachthuis. Normaal worden de vleeskuikens eerst in een elektrisch waterbad verdoofd, waarna ze via een verbloedingsmes gekeeld worden terwijl ze ondersteboven hangen. Op de beelden is te zien hoe een kuiken de verdoving en het mes mist, waarna het door een slachter bij bewustzijn gekeeld wordt.

10 miljoen kippen per jaar
Ook de andere dieren blijken niet altijd goed verdoofd te zijn. "Kippen kunnen verdoofd lijken, maar soms blijken ze enkel fysiek immobiel door de schok" zegt Els Van Campenhout, campagnecoördinator van Animal Rights, "Ze zijn dus nog bij bewustzijn, voelen alles en worden vervolgens levend gekeeld." Uit onderzoek blijkt dat zeker 5% van de kippen niet goed verdoofd wordt via zo'n waterbad. Jaarlijks zou het gaan om zo'n 10 miljoen kippen in België. 

'Stop de slacht'
Om deze praktijken aan te klagen, verzamelden enkel actievoerders van Animal Rights en All For Animals vanmorgen aan de ingang van pluimveebedrijf Nollens, waar de beelden zijn gemaakt. Het ging om een serene wake. De actievoerders hielden borden vast met boodschappen zoals 'Stop de slacht'.