Zo gebruik je een rolsteiger veilig

Bij bepaalde bouw- en onderhoudsprojecten wordt het gebruik van rolsteigers onvermijdelijk. Een rolsteiger kopen is soms dus een must, maar helaas kan dit wel gevaarlijk zijn. Ook al zijn er risico's aan verbonden, door strikte veiligheidsprotocollen te implementeren, bouwbedrijven kunnen deze vermijden en een veilige werkomgeving creëren die werknemers beschermt. Het volgen van veiligheidsnormen en -voorschriften beschermt niet alleen werknemers tegen letsel, maar zorgt ook voor naleving van de wetgeving en voorkomt onnodige complicaties. We raden je daarom zeker aan om de volgende tips in te zetten als je een rolsteiger gebruikt.

1. Zet de onderkant vast

Bij het monteren van een rolsteiger moet je er ook aan denken om de wielen goed vast te zetten. Omdat rolsteigers op wielen staan, is het van cruciaal belang om ze goed te vergrendelen en vast te zetten voordat je erop stapt. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de steiger op een vlakke ondergrond te plaatsen, vrij van puin of obstakels. Als de grond oneffen is, kun je verstelbare poten of draaibare voetplaten gebruiken om een stabiele fundering te creëren. Bovendien moet je stabilisatoren of stempels gebruiken om de stabiliteit te garanderen en aan de voorschriften te voldoen. Bij een reformladder kopen en gebruiken raden we deze tip ook aan.

2. Inspecteer de rolsteiger vooraf

Een goede inspectie is de sleutel tot het voorkomen van veel ongelukken. Zonder goede inspectie mag je nooit op een rolsteiger stappen. Zorg er bij het inspecteren voor dat je op losse of beschadigde onderdelen let, zoals ontbrekende of gebarsten palen, defecte wielen of verroeste verbindingen, en zorg ervoor dat alle vergrendelingsmechanismen in goede staat zijn. Als er gebreken worden geconstateerd, meld dit dan onmiddellijk aan de werfleider en gebruik de steiger niet totdat de noodzakelijke reparaties of vervangingen zijn uitgevoerd.

3. Verdeel het gewicht gelijkmatig

Wanneer je op een steiger werkt, moet je er altijd voor zorgen dat je de steiger niet overbelast tot boven de gespecificeerde gewichtslimiet van 200 kg per werkplatform, omdat dit de integriteit ervan in gevaar kan brengen, waardoor het risico op instorten toeneemt. Om te voorkomen dat de steiger omvalt, kun je de last gelijkmatig over het platform verdelen en voorkomen dat je te veel gewicht op één kant concentreert. Extra voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van een takel of een katrolsysteem om zware apparatuur op te tillen, zoals aircocompressoren, glazen ramen en luifels.

4. Volg de instructies van de fabrikant

In aanvulling op bovenstaande dient de montage van een rolsteiger altijd volgens de instructies van de fabrikant te gebeuren om ongelukken te voorkomen. Elke steiger heeft specifieke richtlijnen voor montage, demontage en gebruik. Daarom is het naleven van de juiste instructies de sleutel tot het monteren van een veilige mobiele steiger met structurele integriteit. Bij twijfel is het ten zeerste aan te raden om op zijn vroegst de fabrikant van de steiger te raadplegen. Wellicht kan de maker je voorzien van tips zodat je de rolsteiger toch nog veilig voor je klus kunt gebruiken.