zaterdag 15 juni
18°C
10 km

Besteed Nationale Feestdag nuttig

Geen zin om op Nationale Feestdag op zoek te gaan naar festiviteiten? Je kunt de dag ook heel anders besteden. Bijvoorbeeld door in de woning een aantal energiebesparende maatregelen in te zetten. We hebben vijf tips voor je, waarmee je stap voor stap energie bespaart.

Vervang de gloeilampen voor LED

Gloeilampen verbruiken vele malen meer elektriciteit dan ledlampen. Misschien heb je al het een en ander aan ledverlichting in huis, maar hoe zit het met de spots? Ook die kun je vervangen voor led spots. De aanschafwaarde is hoger, maar door de besparing in energieverbruik, ben je uiteindelijk veel goedkoper én duurzamer uit.

Installeer radiatorfolie

Niet iets waar je midden in de zomer aan denkt, maar door speciale folie achter de radiator te plakken, bespaar je komende winter veel energie omdat de warmte niet zomaar verloren gaat. Voordeel van zo’n klusje nu aanpakken, is dat je je in elk geval niet kunt branden aan de hete verwarming.

Plaats een tochtstrip

Ook een winterdingetje, want in de zomer is tocht helemaal niet zo erg. In de winter echter zijn het de gaatjes waar de weldadige warmte door naar buiten gaat. Als je er nu voor zorgt dat je een tochtstrip plakt, zit je er in de winter warm bij.

Onderzoek welke apparaten veel stroom verbruiken

De tweede koelkast is handig, maar wist je dat dat stroomvreters zijn? Vooral als het een oudere koelkast is. Je hebt een speciale meter waarmee je per apparaat kunt zien hoeveel stroom het gebruikt. Heel verhelderend!

Verdiep je in de eco-standen

Vaatwasser en wasmachine: allemaal hebben ze een eco-stand. Met die stand bespaar je ook energiekosten. Vaak doet een eco-programma er wel aanzienlijk langer over, maar als je dat incalculeert, is dat helemaal niet zo erg. Uiteindelijk leef je zuiniger en laten we eerlijk zijn: alle beetjes helpen.