zaterdag 24 februari
8°C
11 km

Wielertempel wordt even schaaktempel in Gent

Een groot schaaktoernooi, het is een traditie tijdens de Feesten. En er wordt deze week gespeeld in een unieke locatie. Het Gentse Kuipke. De Gentse wielertempel is voor één keer het decor voor de 44ste editie van het Open Internationaal Schaaktoernooi. Spelers van alle niveau's zijn er welkom, en voor het eerst schuiven er ook internationale topspelers mee aan tafel. 

't Kuipke in Gent zou er normaal verlaten bijliggen in afwachting van de Zesdaagse van Gent maar deze week nemen zo'n 380 schakers deel aan het jaarlijks toernooi. In deze 44ste editie van het Gentse Open toernooi wagen jong en oud hun kans tegen elkaar. Voor het eerst is er ook een toernooi voor internationale schakers en dat zorgt voor heel wat extra volk. De schaaksport is niet te onderschatten klinkt het hier. Een toernooi duurt makkelijk enkele uren en de competitie duurt ook meerdere dagen. Het Gentse schaaktoernooi mikt op alle leeftijden en alle niveau's. Zo zijn er toernooien met en zonder punten alsook een debutantentoernooi. Het schaaktoernooi wordt ondermeer georganiseerd door Thinkers Publishing, een uitgeverij in Landegem gespecialiseerd in schaakboeken. Zij willen met deze toernooien de schaaksport meer naar het grote publiek trekken. En dat lukt, want de afgelopen jaren kent de schaakwereld een grote boom. 

Gert Devreese, woordvoerder Gent Open Toernooi: "Ja meer dan ooit. Er zijn een paar dingen gebeurd de laatst jaren; enerzijds was er de Covidpandemie. Schaken heeft het voordeel dat het geen fysieke sport is en er zijn heel veel schakers online gaan schaken en hebben zo het spel leren kennen.  En die zijn daarna ook naar de schaakclubs beginnen afdwarrelen. Er is ook nog die succesvolle serie die er geweest is, The Queens Gambit Netflix-serie. Daardoor zijn er ook veel mensen aan het schaken geslagen. En schaken wordt zo door de jonge generatie gezien als een hippe game".