zaterdag 24 februari
8°C
15 km

Wie koopt het provinciehuis?

Het provinciehuis van Oost-Vlaanderen zoekt een kandidaat koper. Het historisch pand staat te koop voor zo'n 17,5 miljoen euro. Alle medewerkers verhuizen eind dit jaar naar de gerenoveerde Leopoldskazerne en dus moet het provinciehuis een nieuwe invulling krijgen. Wij gingen nog eens langs in dit stukje erfgoed waar ook wij jaren aan een stuk binnenliepen.

Het provinciehuis krijgt een nieuwe bestemming. Het pand in de Gouvernementstraat in het centrum van Gent heeft een oppervlakte van zo'n 5.300 vierkante meter. En daar hangt een stevig prijskaartje aan. De provincie Oost-Vlaanderen verkoopt het pand voor 17,5 miljoen euro. 

Leentje Grillaert (CD&V), gedeputeerde voor Patriumonium: "Het is natuurlijk zo dat gebouwen, gebouwen zijn en je moet dat ook allemaal onderhouden. En het is natuurlijk echt wel de optie geweest of de keuze geweest om de centralisatie van onze diensten allemaal te doen. Dus dat wil ook zeggen dat wij eigenlijk geen invulling meer hebben voor deze locatie. We zijn ook niet alleen eigenaar, we zijn slechts voor twee derde eigenaar. Ook de federale overheid heeft een derde van dit gebouw in handen. Dus we hebben samen met de Federale overheid beslist om over te gaan tot de verkoop"

Het gebouw dateert uit 1794 maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Het provinciehuis in zijn huidige vorm is gebouwd in 1955. In het gebouw zijn er heel wat marmeren vloeren en salons, maar vooral veel kantoorruimtes. Het gebouw is beschermd erfgoed. Dat wil zeggen dat de nieuwe eigenaar de charme van het pand moet behouden. De provincie zoekt kandidaat-kopers via een verkoop uit de hand. Bij meerdere biedingen wordt er op 30 januari 2024 een gesloten verkoop georganiseerd. De grootste troef van dit historische pand? Dat is de binnentuin, klinkt het bij de gedeputeerde. 

Leentje Grillaert (CD&V), gedeputeerde voor Patriumonium: "Ik denk dat er wel verborgen pareltjes zijn. Ik heb het al veel gezegd, maar de binnenkoer, de binnentuin hier in het provinciehuis is toch wel iets wat veel mensen niet kennen. Ook niet van mensen die in een stad wonen bijvoorbeeld. Maar dit is echt wel nog een pareltje in de kuip van Gent; die binnenkoer, die rust die daar ook is. En ja dat moet bewaard blijven, maar gelukkig maar want het zijn uitzonderlijke pareltjes in de kuip van Gent. Dus dat is echt wel mijn favoriet".