Wateroverlast: nog enkele kritieke punten in de regio

Na de watersnood van gisteren, zakt de Leie stilaan terug naar een minder dreigend peil. Vandaag hielden de Leiegemeenten nog even hun hart vast, omdat er een nieuwe piek was aangekondigd, maar dat bleek mee te vallen. In Terneuzen, in Zeeuws-Vlaanderen, werden de sluizen opengezet, en dat heeft geholpen om onze regio te ontlasten.

In de gemeenten van het Leiebekken wordt hier en daar nog water weggepompt, maar het ergste lijkt achter de rug. Hier in Deinze zitten de spaarbekkens vol, maar er komt geen nieuw water meer uit de Leie gestroomd. Doordat de sluizen van Terneuzen opengezet zijn en het scheepvaartverkeer daar tijdelijk is stilgelegd, kwam er geen extra druk meer op de Leie. De stad Deinze en haar deelgemeenten halen opgelucht adem. 

Jan Vermeulen (CD&V) - burgemeester Deinze: "Ik denk dat we heel veel geluk hebben gehad, sowieso. De heilige Poppo heeft ons misschien een beetje geholpen, maar ik denk vooral ook het feit dat de scheepvaart is stilgelegd in Terneuzen, waardoor er extra kon gespuid worden in Terneuzen. Dat heeft een heel goed effect op de Leie. Je ziet dat de Leie gezakt is. Deze nacht was het met 7,80 meter toch nog even bibberen, een nieuw hoogterecord. Vandaag zitten we op 7,68 meter, dus de Leie is echt aan het zakken. We hebben opnieuw wat marge voor de regenval die er weer aankomt. Ik denk dat we aan het ergste zijn ontsnapt en dat we nu weer wat geruster kunnen zijn". 

In de deelgemeente Merendree stond gisteren de Veldestraat helemaal blank. De diensten van de provincie gingen er volop aan het pompen. Er is in allerijl een geultje gegraven naar een nabijgelegen stuk natuurgebied dat nog water kon slikken. Buurtbewoner Dirk stond gisteren nog met het water figuurlijk aan de lippen, maar zijn huis is op het nippertje gespaard gebleven. 

Dirk Van Holsbeke - buurtbewoner Merendree: "Gisteren overdag hebben ze de hele dag gepompt en het water was allemaal weg van de straat, zoals je ziet. Ik ben wel heel tevreden dat de mensen van de provincie hier geweest zijn om dat water allemaal weg te pompen. Als dat niet was gebeurd, had ik zeker water in mijn huis gehad, zeker en vast. Al het water dat nu weggepompt is, zou blijven staan zijn, en er zou altijd maar bij gekomen zijn".