zaterdag 24 februari
8°C
13 km

Wat met de BOU-8?

Moet de oude vissersboot BOU 8 in Boekhoute gerestaureerd worden of niet? Daar mogen de inwoners mee over beslissen. De BOU 8 is al enkele jaren aan restauratie toe, maar de kostprijs bedraagt op dit moment 1,2 miljoen euro. Een stevige som geld en dus twijfelt de gemeente of ze het beschermde monument in ere wil herstellen. De inwoners mogen nu hun mening geven, ten laatste tegen deze zomer wil de gemeente een definitieve beslissing nemen.

Je kan er niet naast kijken. Op het dorpsplein in Boekhoute ligt de BOU8 Isabella, een oude vissersboot die verwijst naar het vissersverleden van Boekhoute. Het monument is dringend aan herstel toe, al enkele jaren is er sprake om de boot te restaureren. Maar omdat de kosten hoog oplopen, twijfelt de gemeente over de toekomst van de oude vissersboot.

Servaas Van Eynde (Samenplus) - schepen van Financiën Assenede: "Ja, we gaan een bevarging doen bij de inwoners omdat uiteindelijk het dossier van de renovatiekosten opgelopen zijn naar 1,2 miljoene uro en dat is nog maar een raming. Dus dat is nog niet de effectieve kost van de restauratie en vandaar dat we geopteerd hebben vanuit het bestuur om toch eens een bevraging te doen bij de inwoners, want het is ten slotte het gemeenschapsgeld dat daar naartoe gaat, wat daar de beste optie is".

Oppositiepartij CD&V stelt zich vragen bij de manier waarop de gemeente te werk gaat. 5 jaar geleden deden zij al een bevraging bij de inwoners. Toen was 80 procent van de deelnemers het eens dat de BOU 8 gerestaureerd moest worden. Bij CD&V vinden ze een nieuwe bevraging dan ook overbodig. Zij pleiten voor een restauratie.

Trees Van Eykeren (CD&V) - gemeenteraadslid Assenede: "ik vind het echt politiek verzuim, schuldig verzuim, dat Samenplus jarenlang niet heeft omgekeken naar de BOU8. Ze hebben de BOU8 echt laten verwaarlozen en dan nu wordt de vraag gesteld of het nog wel de moeite is om deze oude vissersboot te herstellen. Ik vind dat een hele vreemde politieke strategie, maar het is een strategie als een ander. Nu gaan ze ook nog eens op pad om de Boekhoutenaar te gaan bevragen, na al die jaren. De Boekhoutenaar is dit zicht nu al gewoon en ik denk dat ze de Boekhoutenaar willen overtuigen om dit niet meer te restaureren".