vrijdag 1 maart
9°C
83 km

Villa Louisa in Oudenaarde voorlopig beschermd als monument

De riante Villa Louisa in Oudenaarde is vanaf nu voorlopig beschermd als monument. De villa werd in 1893 gebouwd door de toenmalige burgemeester en werd volledig in Noorse stijl opgetrokken. Het gebouw en het achterliggende park zijn dan ook een echte verbogen parel in de Vlaamse Ardennen. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele bracht vandaag een bezoek aan het pand en ondertekende de voorlopige bescherming ervan. De villa is bewoond maar zal geregeld opengesteld worden voor het publiek.

Het volledige domein en de bijhorende dienstgebouwen op het terrein zijn authentiek. Alleen de uitkijktoren werd in 1960 vervangen door een aanbouw in chaletstijl. Het domein bleef lang in het bezit van de familie van de voormalige burgemeester. Uiteindelijk werd de 2.5 hectare grond in 2019 verkocht aan twee gezinnen die er nu samen wonen. Dat het pand nu beschermd erfgoed kan worden, is ook in hun voordeel. 

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

``Eigenlijk in grote lijnen twee zaken; eerst en vooral zullen wij meer ondersteuning bieden. Dus hij kan beroep doen op het Agentschap voor bepaalde onderzoeken of voor bepaalde vraagstukken waar men mee worstelt voor de restauratie of  de instandhouding. En ten tweede, natuurlijk leggen wij hen plichten op. Dus hij is vanaf nu  verplicht om het plicht in een bepaalde staat te houden. Maar daarnaast ondersteunen wij ook wel met een premie voor onderhoud of grotere restauraties.``