Vanaf morgen ziet dienstverlening De Lijn er helemaal anders uit

 Vervoersmaatschappij De Lijn past vanaf morgen in heel Vlaanderen het tram-en busnet grondig aan. Het is de grootste hervorming van het net in bijna 40 jaar, en zeker in Gent, een druk knooppunt van heel wat lijnen, heeft dat verregaande gevolgen. Voor de reizigers zal het serieus aanpassen zijn, en De Lijn krijgt veel kritiek.

De aanpassingen in het tram- en busnet van De Lijn maken deel uit van de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid, die de naam 'Hoppin' kreeg. De Lijn wil het openbaar vervoer "duurzamer, betrouwbaarder, efficiënter en flexibeler" maken. 

Marco Demerling - woordvoerder De Lijn: "Dat wil zeggen dat het openbaar vervoer in heel Vlaanderen meer vraaggestuurd gaat worden. Dat betekent dat we op de drukke assen de frequentie verhogen en daar voor meer doorkomsten zorgen, zodat de mensen zich op de drukke assen sneller kunnen verplaatsen. Het betekent ook dat bepaalde haltes niet meer aangedaan worden. We hebben haltes moeten samenvoegen, er zijn nieuwe haltes gecreëerd en er zijn haltes verdwenen. Op plekken waar in de toekomst geen of minder openbaar vervoer is, komt er ook het flexvervoer". 

De belbus wordt vervangen door de flexbus. Het verschil tussen de twee is dat je de flexbus niet enkel kan bellen, maar ook kan bestellen via de Hoppin-app, en dat tot een half uur voor de geplande rit. In de vervoersregio Gent, het drukste gebied in heel onze regio, verandert er morgen heel wat. Er zullen 4 tramlijnen zijn in plaats van drie: Flanders Expo-Gentbrugge, Evergem-Melle Leeuw, Zwijnaarde-Moscou en UZ-Muide. Ook de buslijnen veranderen ingrijpend. Op Lijn 19 na, krijgen alle lijnen een nieuw nummer. De nachtbussen met een N in de naam verdwijnen, maar de grote stadslijnen rijden wel langer, in het weekend tot kwart over 2. En dat is nog niet alles. Er starten morgen ook werken aan tramlijn 1. Op de nieuwe regeling van het net komt veel kritiek, want in de praktijk worden heel wat haltes geschrapt: 96 in de Gentse vervoersregio alleen al. De Lijn raadt reizigers aan om moeilijkheden met de nieuwe situatie zeker te melden, zodat er eventueel kan worden bijgestuurd.