Vakbondsactie tegen hoge energieprijzen

Vakbonden ABVV en ACV hebben vandaag koude soep uitgedeeld op de Korenmarkt in Gent. Ze voerden actie tegen de hoge energieprijzen en de overwinsten van de energiebedrijven. De overheid laat de mensen intussen in de kou staan, vinden ze. ABVV en ACV eisen meer overheidscontrole, een blokkering van de prijzen. En overwinsten moeten 100 procent belast worden. Dat geld moet terugvloeien naar de gezinnen, als buffer tegen de torenhoge facturen.

Veel mensen denken vandaag twee keer na voor ze de verwarming aanzetten. De socialistiche en christelijke vakbonden vrezen dat veel gezinnen binnenkort zelfs hun eten niet meer zullen durven opwarmen. De overheid doet te weinig aan de torenhoge energiefacturen. En dus serveerden de vakbonden vanmorgen koude soep op de Gentse Korenmarkt.

Katrien Neyt en Jan Neirynck - ABVV en ACV:
Cruciale zaken voor de mensen zoals energie, voedsel water, dat zijn allemaal zaken die dermate belangrijk zijn. Het zijn basisbehoeften en dat kan toch niet overgeleverd worden aan een markt waarop gespeculeerd wordt. Er zijn al wel een paar maatregelen genomen om de mensen te beschermen. Maar we vinden dat het helemaal niet ver genoeg gaat.

Het vakbondsfront wil duidelijk maken dat zij de mensen niet in de kou laten staan. Ze willen samen met hen strijden voor een prijsplafond en extra belastingen voor de energiebedrijven. Anders dreigen heel wat gezinnen in de armoede terecht te komen.