dinsdag 16 april
9°C
1 km

Studenten niet blij met nieuw reglement voor studentenhomes

Vanaf volgend academiejaar komen er strengere regels vooor studenten die een kot willen huren in één van de homes van de universiteit Gent. Wie meer dan een jaar langer dan normaal doet over zijn studie, zal zijn kamer in de studentenhome niet kunnen behouden. De UGent wil zo meer kansen geven aan nieuwe studenten die voor het eerst een kamer aanvragen, omdat er in Gent een groot tekort is aan betaalbare studentenkoten. Maar de nieuwe regels zorgen voor ongerustheid bij de Gentse studenten.

Opletten geblazen voor studenten aan de Universiteit Gent die een jaar langer dan normaal doen over hun studie. Zij zullen vanaf volgend academiejaar niet meer in aanmerking komen voor een kamer in de studentenhomes van de UGent. De Gentse universiteit wil op die manier kamers vrijmaken voor nieuwe studenten. Maar de strengere regels krijgen weinig applaus.

Mattias Niels, voorzitter Gentse Studentenraad: "De grote bezorgdheid is dat het zorgt voor extra onzekerheid voor studenten die studeren. Ze weten niet of ze heel hun loopbaan wel aanspraak zullen kunnen maken op zo'n studentenkot. Het is ook een nieuwe maatregel die zonder overgangsmaatsregelen wordt ingevoerd. Daar hebben we wel bezorgdheid over.

Thibeau Margo, Home Konvent Gent: "Van elke home komen er wel reacties die niet tevreden zijn met de maatregel en waar ik denk dat er nog veel meer kan ingezet worden op duidelijke communicatie, maar ook qua verder uitleg over een uitzondering aanvragen en hoe is dat mogelijk via de sociale dienst".

Want niet iedereen die volgens de nieuwe regels uit de boot valt, zal zijn kamer ook effectief kwijtspelen. Studenten die bijvoorbeeld door ziekte of een moeilijke thuissituatie langer over hun opleiding doen, zullen een uitzondering kunnen aanvragen.