maandag 15 april
11°C
2 km

Straf bestuurders die rijverbod negeren met een enkelband

Bestuurders die met hun auto rijden terwijl ze een rijverbod hebben, zouden een enkelband moeten krijgen. Dat zegt Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter na de Verkeersveilige dag van gisteren. 35 bestuurders zonder geldig rijbewijs werden uit het verkeer gehaald. Ook het rijden zonder gordel en gsm-gebruik achter het stuur blijven een groot probleem. Wel goed nieuws is dat er gisteren maar drie van de gecontroleerde chauffeurs onder invloed waren van alcohol.

Gisteren werd er op meer dan 120 locaties in Oost-Vlaanderen gecontroleerd door de lokale en federale politie. Uit de resultaten blijkt dat 85 bestuurders betrapt werden zonder gordel, 234 mensen gebruikten hun gsm achter het stuur en maar liefst 35 chauffeurs reden zonder geldig rijbewijs. Het is het hoogst aantal overtredingen in drie jaar tijd. Zeker na het dodelijk ongeval in Gent afgelopen weekend, waarbij twee wielertoeristen, om het leven kwamen, is dit onbegrijpelijk zegt Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter.

Carina Van Cauter - gouverneur Oost-Vlaanderen: "Je zou je afvragen wat een mens in zijn hoofd haalt om toch te gaan rijden wanneer je daar eigenlijk een verbod hebt. Onbegrijpelijk en dit moet anders. Dit moet anders zegt u, denkt u dan aan strengere maatregelen? Wanneer we de politierechters horen dan merken we dat er in sommige gevallen gevangenisstraffen worden opgelegd. Ik vraag me af of men ook niet moet nadenken over elektronisch toezicht als autonome straf zodat mensen die toch sturen spijts verval, het onmiddellijk zichtbaar wordt en de politie onmiddellijk kan ingrijpen".

Gelukkig is er ook wat positief nieuws. Slechts 3 chauffeurs legden een positieve ademtest af, 33 mensen waren onder invloed van drugs. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal snelheidsovertredingen is gedaald. 3496 bestuurders ofwel 8,8 % van de gecontroleerde voertuigen zijn beboet. Elke overtreding is er een te veel, maar op vlak van alcohol, snelheid en drugs zijn we volgens de gouverneur op de goede weg.