Steeds meer allergieën op spoedgevallen UZ Gent

In het UZ Gent zien ze jaar na jaar het aantal spoedgevallen door allergieën stijgen. Het gaat dan vooral om voedselallergieën. Over het waarom is er geen consensus. Maar meer en meer blijkt dat een te cleane omgeving en te steriele voeding mee aan de oorzaak liggen van tal van allergieën. Baby’s en jonge kinderen zouden op dat vlak minder beschermend moeten groot gebracht worden.

Meer en meer mensen kunnen geen koemelk, pindanoten, vis of schaaldieren verdragen en de laatste tien jaar zien ze in het UZ Gent een opvallende stijging bij kinderen en jongvolwassenen van ernstige vormen van allergie. Door overmatig gebruik van detergenten in de was, de afwas, de douche… is onze huid doordringbaarder geworden en kunnen stoffen uit onze leefomgeving veel gemakkelijker binnendringen via onze huid en ons afweersysteem stimuleren.

Bart Lambrecht, longarts UZ Gent: "Op heel vroege leeftijd word je allergisch. Wij hebben volledig nieuwe inzichten nu in dat ontstaan van pindanootallergieën. Vroeger dachten wij altijd, het komt binnen via de voeding en we worden allergisch met symptomen in de darmen, diaree, krampen enz.. Nu weten we eigenlijk dat dat niet zo is, we weten nu dat het ontstaan van allergie op pindanoot via de huid verloopt en dat je eigenlijk op die manier, via contact met de ouders vb, die hun handen niet gewassen hebben, er hangen nog sporen van pindanoot vast aan hun vingers, ze nemen hun kind vast en dat komt via de huid naar binnen".

Professor Lambrecht pleit er voor om kinderen op heel jonge leeftijd al een soort pindapasta te geven.